Aktuális nyereményjátékok gyűjtőhelye - nyereményjáték 2018

Hírlevél feliratkozás

Fórum

Marketinggerillák és szendvicsemberek
Az eseményalapú gerillamarketing múltja és jelene

Majd ha piros hó esik. Vagy inkább majd akkor, ha cigánygyerekek potyognak az égből. De még az is lehet, hogy akkor, amikor élő pulykák hullnak alá bomba módjára hálaadáskor. Akkor már biztosan érdemes elgondolkodni azon, hogy az esemény alapú gerillamarketing és annak hatásai mellett Magyarországon sem mehetünk el szó nélkül.

Hiszen a marketing az utóbbi években mind divatosabbá váló ága egyre „sokkolóbb” módszereket vet be a reklámozásban. A meghökkentés trendje ma már nem csupán Nyugat-Európában és a tengerentúlon, de Magyarországon is „szedi áldozatait”.

„Majd fél évtizede, hogy egymás után kétszer is megbénítottuk Budapest belvárosát. A Nyugati téri Griff áruház megnyitóján a kirakatban modelleket vetkőztettünk. A hatás nem maradt el. Még a villanyoszlopokon is fürtökben lógtak a kíváncsiskodók. Később az egyik benzintársaságnál fél napig ingyen adtuk az üzemanyagot. Hírnek ez még kevés lett volna, de a sorban állóktól úgy bedugult a város, hogy a kialakult helyzetről minden híradó élőben tudósított” – fogalmazott Kovács Gergely, a HPS Experience szakmai vezetője. A példákból is látszik, hogy a botrány alapú gerillaakcióknak Magyarországon is komoly hagyományai vannak – tette hozzá.

Gerillacsoportok a marketingben

Bár az ilyen és ehhez hasonló események csoportosítására mára számtalan kategóriát alkottak, alapvetően mégis két fő irányba sorolhatjuk a különféle akciókat. Az egyik vonal az információ strukturált áramoltatására épít. Ide tartozik az internetet használó vírusmarketing, illetve a pletykák terjedésére építő buzz marketing is. Ezzel szemben a másik irány kifejezetten az eseményalapú üzletgenerálásra szolgál. Ide sorolhatók a fogyasztást imitáló csoportok, valamint a média figyelmét magukra vonó publicity stunt akciók is.

Ez utóbbi meghatározás azokat az eseményeket jelenti, amelyek a közfigyelmet minden áron az általuk promótált dolgokra kívánják irányítani. Bár sokan még mindig nem hiszik el, de pusztán egy sajtótájékoztató összehívásától már régen nem remélhetjük, hogy a média kiemelt helyen foglalkozik majd a témával. Egy Oscar gála megrendezésével ugyanakkor támogathatjuk magát az amerikai filmipart is. A publicity stunt célja minden esetben az, hogy a lehető legalacsonyabb költségvetésű esemény hírértékével a lehető legértékesebb médiamegjelenést biztosítsa. A műfaj veteránjai az évtizedek óta népszerű bulvárhírek – Guiness rekord kísérletek, az igazi elefánt a porcelánboltban és a gördeszkázó kutya, amelyek eredetileg mind egy-egy termék népszerűsítését célozták meg.

Szerelmi vallomás a fél nyolcas hírekben

Az élő adás, mint megjelenési mód mindig is magában hordozta a gerilla jellegű médiahasználat lehetőségét. Ennek „legprimitívebb” módjai az olyan magánjellegű megmozdulások, mint a hazaintegetés a közönség soraiból.

De találkozhattunk az elmúlt években a lehetőség sokkal kifinomultabb, bár szintén magáncélú kiaknázásával is. Ilyen akció volt a Híradó műsorvezetője mögé, a budapesti háttérbe eresztett szerelmes luficsokor.

Olyan megmozdulások ezek, amelyek láttán a néző ugyan fölkapja a fejét, megbotránkozásra ugyanakkor a legritkább esetben adnak okot.

A cégek által kitervelt hasonló akciók megítélése viszont már sokkal kevésbé egyértelmű. Létezik olyan üzenet, amely kreatív csomagolásával szimpátiát vált ki. Ugyanakkor természetesen olyan hirdető is akad, aki csupán ismertséget szerez egy agresszív akcióval. Idén az egyik Forma 1-es csapat technikusai például birodalmi rohamosztagosoknak öltöztek a box utcában, hogy az új Star Wars epizódot promótálják. Az egyik amerikai rádióállomás helikopterből, élő pulykákkal bombázta hallgatóit Hálaadáskor. A sztárfocisták közül pedig jó néhányan fölismerték, hogy az egy-egy gól után az örömmámorban letépett mez alatt milliókat érő reklámfelület rejlik.

Szendvicsemberek a 21. században

Az alkoholos italok forgalmazói körében a tengerentúlon az utóbbi időben elterjedt az a módszer, hogy fiatal baráti köröket bérelnek fel termékeik népszerűsítésére. A társaságot elküldik egy kocsmába. Rendelnek egy üveggel az adott márkából, és így a jó hangulatú beszélgetés középpontjában, az asztalon mintegy reklámként egész este ott áll a palack.

De arra is akadt példa, hogy egész seregnyi embert béreltek föl arra, hogy a chicagói tömegközlekedési járműveken egy bizonyos újságot olvassanak, feltűnően. Egy csomagküldő szolgálat megbízásából szintén érdekes gerilla-kampányt dolgoztak ki: a New York-i portásoknak tíz dollárt fizettek fejenként, hogy néhányat a cég csomagjaiból folyamatosan a pulton tartsanak. Így a ház lakói azt hihették, valaki közülük rendelt a cégtől.

Magyarországon jelenleg a HPS Experience futtat hasonló kampányt a Zwack Unicum megbízásából. A HoReCa egységekben hosstessek helyett egy leánybúcsúját ünneplő lánycsapat buzdítja Unicum Next fogyasztásra a naiv férfiközönséget.

Gerillakövető jogszabályok vagy jogkövető gerillák?

Ami a tévéreklámokat illeti, már elfogadtuk, hogy egy-egy színész mosógépszerelőként lát el minket tanácsokkal. De az imént felsorolt példákat figyelembe véve fölmerül a kérdés, vajon megállja a helyét ez a szerepjáték egy személyes találkozó során is? Vajon vét-e a tisztesség ellen az a hirdető, akinek termékét egy hosstess gyakorló anyukaként pakolja a kosarába, miközben szakavatott tanácsokkal látja el gyanútlan vásárlótársát? Becsapva távozik-e a szórakozóhelyről az a férfi, aki a vendégként táncoló hölgy kedvéért a pult alá issza magát a promótált italból?

Egy-egy ügyesen tervezett gerillaakció sokszor súrolhatja a jogi keretek határait. A magyarországi helyzetet ugyanakkor jól példázza, hogy a Fanta matricás Bamboocha akciója minimális büntetést vont csupán maga után. Ez is jelzi, hogy az erre vonatkozó szabályozás ma már feltétlenül nem állja meg a helyét. Egy rugalmasan fejlődő jogrendszerben, optimális esetben minden kiskapun csak egyszer lehet büntetlenül átjutni – nálunk azonban a szabályozás egyelőre biztosan nem naprakész.


Sipos Dávid
1-373-0180
sipos@hps.hu

Megjelent a Magyar Reklám 2005. decemberi számában.

 

Legfrissebb fórum hozzászólások

 
 • Szavazások, meghívók

  adanikol

  Köszi Gugu22! :D

 • Kérdések és válaszok

  trendy

  szépszemű32!
  Február 5-én csak 12 órától él a játék,lehet az a gond.

 • Kérdések és válaszok

  NyertesEtke

  Ha van nyeretlen blokk, akkor érdemes mégis a cooposat próbálni. Nekem csak Pennys nyeretlen van, a cooposak nyertek.
  Szépszemű 32! Tiéd coopos? A listán is nézted magad?

 • // Csere-bere fórum 3.

  Keyojudit

  Spar 5000 Ft feletti blokkokat keresek.

  Cserébe tudok adni:
  - Rossmann-Lenor blokk
  - Schwarzkopf blokk
  - Nescafe kódok
  - Teli Penny pontgyűjtők

 • Kérdések és válaszok

  sada

  P.Kati
  A levél ötlete jó.
  A kérdés rossz, mert:
  Sok nyeretlen blokk van.
  A listára csak akkor kerülnek fel a nevek, ha beérkeztek a blokkok.

  VF felvetése ésszerűbb.

 • Kérdések és válaszok

  sada

  VargaErzsi83
  A gyerekeim gyakran. Eddig még nem volt vele gondjuk.

 • Szavazások, meghívók

  Gugu22

  Adanikol 85. Voltam. Hajrá

 • Kérdések és válaszok

  Vágási Feri

  P.Kati - Jól tetted, hogy írtál, nem baj, ha észrevételezzük, hogy ez a heti füLLhaLgató-nyertes nem nyerhet 50ezres utalványt kitétel nem túl szerencsés szabály.

  Talán azt kellett volna a jsz-ban felfektetni, hogy egy személy egy héten csak egy heti nyereményt nyerhet, a többi (nyeretlen) pályázat automatikusan indul a Coop-os Fődíjak sorsolásán. Szerintem mindenki azért vállalja a horror árakat a Coop-ban, hogy hátha bejön az 50ezres uti. Én is nyertem 4 db fülest, így mind a 4 blokkom kuka, már ami a Coop-Fődíjakat illeti.

  De az is igaz (lehet), hogy szerintem még nem teljes a lista, ami fent van a neten.

 • Kérdések és válaszok

  szépszemű32

  Sziasztok! Nekem például van 1.heti nyeretlen pályázatom aKinderen. Február 5.feltöltés.

 • Kérdések és válaszok

  P.Kati

  Az alábbi levelet írtam most a Kinder- COOP nyereményjátékkal kapcsolatban a Ferrero Magyarország Kft-nek:

  Tisztelt Ferrero Magyarország Kft!

  A Kinder- Coop nyereményjátékkal kapcsolatban szeretnék észrevételt tenni és kérdezni.
  A Játékszabályzatban ez áll:

  "A Játék végén, a COOP üzletekben vásároló Játékosok által feltöltött Pályázatok közül kerül kisorsolásra további 50 COOP fődíj.
  A nyerési esély a feltöltött Pályázatok arányában növekszik.
  Azok a Pályázatok, amelyek COOP heti nyereményre jogosították a Játékost, nem vesznek részt a fődíj sorsoláson."

  A jelenlegi nyerteslista alapján nincs Coop nyeretlen pályázat!
  Az 1. héten (febr.5- 11) az 500 db fülhallgató helyett csak 413 db, a 2. héten (febr.12-18) már csak 372 db van.
  Feltételezem, hogy nem volt annyi pályázat, hogy hetente ki lehetett volna osztani az 500 db fülhallgatót..
  Ilyen tendencia mellett nem valószínű, hogy lesz nyeretlen pályázat!
  Részemről elég a fülhallgatókból!

  Ezek tükrében a kérdésem, ha nem lesz a Coop- nál nyeretlen pályázat, akkor hogyan fogják kisorsolni a Coop fődíjakat?

  Köszönettel:

 • Szavazások, meghívók

  adanikol

  Sziasztok!
  16 hónapos kisfiam farsangi képére gyűjtök szavazatokat! Kérlek szavazzatok rá, csak a linkre kell kattintani és a képet tetszikelni. Köszi!
  Itt a link:

  https://www.facebook.com/403383363331212/photos/a.599492623720284.1073741836.403383363331212/599492837053596/?type=3&theater

 • Kérdések és válaszok

  trendy

  Utoljára vagy 3 éve rendeltem,sajnos azóta nagyon sok eladó nem postáz Magyarországra. :(

2018. február
H
K
Sz
Cs
P
Szo
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27