Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jim Beam

Nincs még egy olyan bourbon whiskey, mint a Jim Beam!

„Barátként jöttél, családtag lettél” – hangzik a legendás Jim Beam márka mottója, amely az ősi receptúrák és a tradíciók elkötelezett híve. Az eredeti „Kentucky Straight Bourbon Whiskey” immár több, mint 200 éve ugyanannak a családnak a munkáját dicséri, ráadásul az eltelt két évszázad alatt az alaprecept sem sokat változott. A Jim Beam whiskey, a világ legkedveltebb bourbonje ma is legalább 51% kukoricából és friss, helyi vasmentes forrásvízből készül, amely égetett fehér tölgyfahordókban legalább 4 éven keresztül érlelődve nyeri el utánozhatatlan karakterét.

A bourbon whiskey szülőatyja a Jim Beam

A Jim Beam nem pusztán a világ piacvezető bourbonje, de gyakorlatilag az egész bourbon whiskey kategória “megszületését” is a márkának köszönhetjük. A bevándorló skót és ír telepesek ugyan már készítettek rozsból készült whiskyt Nyugat-Pennsylvaniában a szülőföldjükről hozott receptúrák alapján, de a kukoricából főzött bourbon “kitalálója” a Jim Beam volt. Az egész onnan indult, hogy az Egyesült Államok kormánya az 1700-as évek vége felé elkezdte ösztönözni az embereket arra, hogy nyugatra költözzenek és ott kukoricát termesszenek. Sokan fel is pakolták hát a családjukat, és áttelepültek Virginia Kentucky régiójába. (A tájékozottabb whisky-rajongók a Kentucky név hallatán már bizonyára kezdik kapisgálni a lényeget!) 

Ezen földművesek közé tartozott Jacob Beam is, aki a klasszikus receptek újragondolásával egy szép napon nekilátott, hogy a felesleges kukoricából egy új fajta, édesebb whisky-t főzzön - és így született meg a bourbon.

Jacob Beam talán élete legjobb döntését hozta meg, amikor elkezdte árulni a bourbonjét, mi pedig bő 200 évvel ezután szintén csak hálával tudunk gondolni erre a remek ötletre. 1795-ben kelt el az első hordó “Old Jake Beam Mash” névre keresztelt bourbon, amely ezután villámgyorsan hatalmas kedvenccé vált az Államokban. 

A Jim Beam whisky vagy whiskey?

Jó ha tudjuk, a 19. század második felében számos amerikai főzde elhatárolódott a skót címkéken használt whisky betűzéstől, és ezért inkább a whiskey forma vált elterjedtebbé. A Jim Beam bourbon helyes írásmódja ezért szigorúan whiskey, nem pedig whisky.

A bourbon whiskey készítésére vonatkozó amerikai szövetségi törvény előírásai szerint egyébként az italt legalább 51% kukoricát tartalmazó gabonapépből kell erjeszteni, kizárólag új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni, és ha legalább két évig érlelik, akkor megkaphatja a straight előtagot (straight bourbon whiskey), ha pedig minden összetevője ugyanabban az államban készült akkor az állam nevét is be lehet illeszteni.

Ezért tehát a Jim Beam hivatalos és teljesen pontos “anyakönyvi” neve: „Kentucky Straight Bourbon Whiskey”

A Jim Beam termékek a hagyomány őrzői

A cég hatalmas gondot fordít az ősi hagyomány ápolására és szinte mérnöki precizitással ügyel a részletekre is: például 90 éve ugyanazt az élesztőtörzset használják a fermentációs folyamatban is, hogy a Jim Beam minden kortya évről-évre ugyanazt a csúcsminőséget adja a rajongóknak. 

A másik nagy praktika a brandnél a szénnel kiégetett tölgyfahordós érlelésben rejlik. Ennek köszönhetően gazdagabb ízekkel és mélyebb színekkel rendelkezik a párlat. A Jim Beam különösen kellemes, lágy aromái vaníliás és karamelles, krémes aromákkal bűvölik el a bourbon whiskey híveit. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél hosszabb ideig érlelik a bourbont szénnel kiégetett tölgyfahordóban, annál kellemesebbé válik a karaktere. Mivel Kentuckyban elég szélsőséges az éghajlat, így egészen más intenzitással és karakterrel érnek a párlatok, mint mondjuk egy mérsékeltebb országban, például Skóciában.

Ihatjuk tisztán vagy szódával, jéggel, kólával esetleg egy pompás koktél formájában – nincs rossz választás, csak fogyasszuk felelőséggel! 

Jim Beam whiskey fajták:

A ma már klasszikus Jim Beam portfólió az elmúlt évek során több különleges ízzel és limitált szériás kiadással is gazdagodott, így webshopunkban megtaláljátok az alábbi ínyencségeket is:

Jim Beam Red Stag - különlegesen gazdag fekete cseresznye ízesítéssel

Jim Beam Honey - az édes ízek kedvelőinek valódi mézzel 

Jim Beam Black Label - minimum 6 év érleléssel, még bársonyosabb aromával

Jim Beam Apple - lédús és ropogós alma zamatával ötvözve

Jim Beam Rye - amely nem kukoricából, hanem rozsból készül, vaníliás-tölgyes ízekkel

Jim Beam Double Oak - amelyet két külön hordóban is érlelnek a palackozás előtt

expand_less