Így válassz otthonra íróasztalt

A munkaterület általában az a hely, ahol a nap nagy részét töltöd, ezért segítenie kell a produktivitást, miközben lehetővé teszi az egészséged megőrzését is. Bár az irodában lehetnek korlátozások, otthonra bármilyen íróasztalt választhatsz. Érdemes átgondolni ezt a kérdést, különösen most, amikor az otthoni munkavégzés kultúrája egyre elfogadottabbá válik.
 

Mivel manapság a távmunka megszokott, fontos, hogy kényelmes otthoni irodát alakíts ki. A megfelelő íróasztal kiválasztása épp olyan lényeges, mint egy ergonomikus szék beszerzése – ez a két bútordarab, amely az otthoni munkavégzés teljes élményét meghatározza. Az irodát otthonod bármelyik nyugodt sarkában felállíthatod. Lehet akár egy egész szoba, vagy a vendéghálószoba része.

 

A testalkatodnak megfelelő íróasztal

 

Légy óvatos, mielőtt vásárlásra adod a fejed! Ha az asztalod ideális magasságú, akkor gépeléskor a karjaid párhuzamosak lesznek a padlóval, míg a lábad kényelmesen elfér az asztal alatt. Szerezz be állítható lábú asztalokat! Ha nem tudsz új asztalra beruházni, ami támogatja ezt a testtartást, vegyél állítható magasságú billentyűzettálcát vagy lábtartót.

 

A megfelelő méretű íróasztal

 

Ha nagy otthoni irodahelyiséged van, érdemes egy nagy asztalt vásárolnod sok polccal. Ha viszont egy kuckóban kell elférned a sarokban, fontold meg a sarokasztalt, amely alá a széket is bebújtathatod. Egy másik fontos tényező, hogy az asztal szállításkor szétszedhető-e, vagy befér-e a bejárati ajtón?

 

Megfelelő anyag az íróasztalhoz

 

A legtöbb asztal fából készült, így a választott fafajta befolyásolhatja a munkakörnyezetet. A puhafák, mint a fenyő és a nyír kevésbé tartósak és könnyen karcolódnak. A tölgy, a rózsafa és a juhar viszont keményfák, amelyek kissé drágák, de strapabírók és hosszú élettartamúak. A rétegelt lemezből készült moduláris munkaasztalok szintén népszerűek és igen sok színben választhatóak.

 

Elegendő felület

 

Gondold át a munkastílusod: csak egy laptopra van szükséged, vagy körbe szeretnéd  venni magad cetlikkel, fotókkal és növényekkel? Ha nagyobb felületre vágysz, válassz kihúzható asztalt. Ez több munkaterületet biztosít, amikor szükséged van rá, de betolható, amikor éppen nincsen szerepe.