Sport a digitális világban

Amikor valaki olyan technikai vívmányokról beszél, mint a floppy lemez, a pár száz MB-os merevlemez. esetleg a rendkívül drága első mobiltelefonok, akkor nem időutazásra kell gondolnunk, hanem bármennyire is hihetetlenül hangzik, elég 20-30 évet visszamennünk az időben.

Az elmúlt 2-3 évtized technikai fejlődése és hatása vitathatatlan. Nem csak egy hatalmas iparágról van szó, ami rendíthetetlenül áll elő újításokkal, hanem a világunk és életünk lassan minden szegmensét megváltoztatta, mondhatni feje tetejére állította. Egy laptop vagy okostelefon és internet segítségével a világ szinte bármelyik pontjáról tudunk kommunikálni, dolgozni, élni és a világ hírfolyamában aktívan részt venni. Manapság már nincs szükség a postástól levélre várni, nem kell a vezetékes telefon mellett egy hívásra várni vagy a barátoktól megtudni, hogy mi történt szeretett sorozatunkban vagy nyert e kedvenc csapatunk. Mint oly sok mindent, a sport világát is alapjaiban változtatta meg a digitalizáció. Míg anno egy rádió köré gyűlve követték az emberek a játszmákat, évekkel később már egy fekete fehér képernyő előtt próbálták kitalálni, hogy a nem megfelelő képminőség miatt melyik játékos melyik csapathoz tartozik és hosszú sorokban álltak a fogadóirodák előtt, addig napjainkban akár utazás közben is élvezhetjük az online fogadás előnyeit és hódolhatunk kedvenc sportágunknak.

Azonban a technológia előretörésével nem csak a nézők világa változott nagyot, hanem a sportközvetítések is hatalmas átalakuláson mentek át.

Meglepően hangozhat, de a mesterséges intelligencia (AI) nem kis mértékben szabta át a sportesemények közvetítését. Szinte az összes kamera, a fény- és hangtechnika egy irányítóteremből van vezérelve, aminek a működéséhez csupán egy pár jól képzett szakemberre van szükség. Ennek a rendszernek a költsége meglehetősen alacsony, így egy kisebb ligában játszó csapat is egy nagyobb közönséghez tud eljutni a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően.

De mi a helyzet az edző és játékosok viszonyával? Többek között a fejlett streaming szolgáltatásoknak köszönhetően nincs akadálya, hogy a játékot folyamatosan, valós időben tudják kielemezni. A cserék és taktikai döntések meghozatalánál az edzők olyan információkra tudnak támaszkodni, mint a játékosok életjelei, sebessége, gyorsulása, amit később szintén mesterséges intelligencia segítségével tudnak feldolgozni.

A csapatok vissza tudják nézni magukat a játék végeztével, így tanulva az esetleges hibáikból és lehetőségük adódik, hogy tovább fejlesszék magukat és technikájukat. Ugyanezt a technológiát felhasználva az ellenfél csapatát és játékát is hasonló módon tudják végig követni és elemezni, így készülve a következő megmérettetésre.

Természetesen a nézők sem maradtak ki a digitális fejlődés jótékony hatásaiból. A közösségi média különböző platformjain is, legyen az a Twitter, Facebook vagy Instagram, valós időben frissítik a híreket így a nézők közelebb érezhetik magukat kedvenc csapatukhoz. A frissítések mellett statisztikákkal és az egyes játékosokról szóló hírekkel és információkkal is folyamatosan ellátják a nézőközönséget, ezáltal fokozva a játék élményét. Illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy a közvetítések hang- és képminősége egyszerűen kiváló, ami a szóban forgó játék minden pillanatát szinte tökéletesen, háttérzaj és komplikációk nélkül tudják rögzíteni.

Érdemben ennek a technológiának köszönhető, hogy amennyiben egy közönség nélkül lejátszott meccsre kerül a sor, úgy mesterségesen létrehozott hangok pótolhatják a nézőközönség hiányát.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az online jegyvásárlás előretörésével mindössze 1-2 klikkelésbe telik az egész folyamat, illetve az esetlegesen feleslegessé vált jegyünktől is sokkal könnyebb megszabadulni, hiszen léteznek már erre specializálódott oldalak.

Vannak persze, akik nem feltétlenül értenek egyet a digitalizáció és technológia térhódításával a sport világában, ezt mindenki döntse el maga, azonban mindennek a hatása vitathatatlan.