Fontos szempontok beltéri ajtó vásárlásához

A számos felmerülő probléma közül, amelyeket át kell gondolnunk, aludni rá, tanácsot kérni, párunkkal megvitatni, minden bizonnyal előkelő helyen szerepel, hogy milyen bejárati és beltéri ajtókat válasszunk új otthonunkba. Szép legyen, illeszkedjen a ház kialakításához, méretéhez, a falak színéhez és persze legyen megfizethető is.


A lakberendezés az elmúlt évek során önálló iparággá nőtte ki magát, végtelen számú YouTube videót, blogot, lakberendezési portált és magazint találhatunk és persze szakemberekkel is konzultálhatunk, hogy például az általunk kiszemelt panel ajtó panelajtók 86-os rendszerből megfelelnek-e az elvárásainknak, vagy érdemes tovább keresgélni.


Mi mindenre kell odafigyelni?

Mint már céloztunk rá, számos szempontot érdemes átgondolni. Hogy megkönnyítsük a döntést, néhányat a folytatásban mi is megvitatunk. Egyrészt, ha a helyiség mérete kisebb, akkor jobb világos színű ajtót választani, vagy legalábbis arra figyelni, hogy az ajtókeret és a fal is világosabb színű legyen, mert ez optikailag növelheti a helyiség méretét.


Ha egy felújítandó lakásról van szó, akkor számos szempontból kész tények elé vagyunk állítva. Így például, hacsak nem akarunk fúrni faragni, az új ajtónak méreteiben illeszkednie kell a meglévő nyílásba. Jó megoldás lehet ilyen problémák esetén, ha esetleg tolóajtót vásárolunk. Ebben az esetben arról kell meggyőződnünk, hogy van-e olyan felület, ahová az ajtó lapjait el tudjuk húzni. A másik megoldás, ami már némi átalakítást is igényel, az a falba épített sínen csúszó ajtó.
Izgalmas szempont az új ajtó alakja, stílusa is. Itt nyilván a lakás kialakítását és stílusát is érdemes figyelembe venni. Mindenesetre, választhatunk a minimál kivitelezésű, a retró stílusú, a klasszikus polgári, vagy esetleg a merészebb vidékies, netán vadnyugati stílusú ajtók közül.

 

Megfontolandó szempont az is, hogy milyen anyagból készült ajtót vásároljunk. Nyilván, a többség a fából készült ajtók mellett teszi le a voksát, hiszen ez a legtermészetesebb, de ha szűkre van szabva a költségvetésünk, akkor mégis el kell mozdulnunk az olcsóbb, műanyagból készült ajtók irányába, de nem kell akkor sem csüggedni, hiszen ma már ezekből is találhatunk szép, igényesen kivitelezett megoldásokat. Illetve, egyfajta arany középútként még választhatjuk a laminált, fa furnér borítású ajtókat. 


Azt is át kell gondolnunk, hogy a beépítendő ajtó milyen irányba nyíljon. Nyilván ebben a döntésben korlátozó tényező lehet a helyiségek elrendezése és maga az ajtórés, de egyébként van ezzel kapcsolatban néhány alapszabály. Így például, ha egy helyiségnek több ajtaja is van, akkor célszerű, hogy azok egy irányba nyíljanak, ellenkező esetben zavaró és nem is esztétikus. Másrészt, ha ellenkező irányokba nyílnak, akkor a méretük különbözőnek látszik, ami zavaró lehet számunkra.